Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Eisbock

Aangepast op: 12-12-2009 11:48 door Geert de G. - Gecategoriseerd als: Bier
Eisbock (ijsbok / ijsbock) is een van oorsprong Duitse bierstijl. Het is een geconcentreerde vorm van een bockbier (maar ook wel pilsener of Weizenbier) verkregen door het verwijderen van water in de vorm van ijskristallen.
De zwaardere Dubbelbock (Doppelbock) wordt ook wel Eisbock genoemd.

Proces

Een uitgegist bier, wordt voorzichtig afgekoeld tot een deel van het water bevriest. De vloeistof, die niet bevroren is, wordt afgetapt of de ijskristallen worden verwijderd. De vloeistof die overblijft zorgt voor een compleet nieuw biertje. Omdat water eerder bevriest dan alcohol, kan het alcoholgehalte op deze wijze verhoogt worden. Het bier verliest ongeveer 7 tot 10% water. Er kan echter niet te ver (of te koud) worden ingevroren, omdat anders ook smaakstoffen gaan bevriezen of in de ijskristallen worden ingesloten.

Het proces wordt ten onrechte ook wel vriesdrogen genoemd. Dit is het niet, omdat vriesdrogen gebeurt op basis van verdamping van het, tot ijs geworden, water. Dit zou betekenen dat het bier blootgesteld zou worden aan 'lucht'. Dit wil je juist zoveel mogelijk voorkomen met bier. En vriesdrogen zou inhouden, dat een groot oppervlak nodig is om snel te kunnen 'indrogen'.

Nieuw product

Het alcoholgehalte varieert van 9% tot ruim 14 vol%. Het heeft ook een hogere concentratie aan smaak gekregen. Het heeft veelal een zoete moutsmaak, geen of weinig hopsmaak, maar is wel evenwichtig (zie body) door een significante aanwezigheid van alcohol. De kleur is ook donkerder dan het oorspronkelijk bier, vaak diep koper tot donkerbruin van kleur.

Geschiedenis

Het verhaal wil dat Eisbock is ontstaan rond 1890 door een fout van een knecht van een brouwer uit Kulmbach in Zuid-Duitsland. Deze brouwersknecht liet de houten vaten met bockbier buiten staan, tijdens een koude winternacht. De volgende ochtend zag men verschrikt dat de houten vaten stuk gevroren waren. De vloeistof, die nog in de blokken ijs zat, verraste brouwer en knecht. Het was een donker en krachtig eisbockbier geworden.

Voorbeelden

  • Urbock Dunkel Icebock (9,8 vol%)
    • brouwerij: Schloss Eggenberg Brauerei (Oostenrijk)
  • Hakusekikan Eisbock (28 vol%) (25% vol% was tijdelijke uitgifte)
    • Brouwerij: Hakusekikan Beer/Stone Iwamoto Co. (Japan)
    • een van de sterkste bieren ter wereld (officieel niet de sterkste, dat was doppelbock 'Vetter 33').
  • Kulmbacher Eisbock (7,5 vol%)
    • brouwerij: Kulmbacher Brauerei (Schörghuber) (Kulmbach - Duitsland)
  • Schneider Aventinus Eisbock (12 vol%)
    • kleur: bijna zwart

Vertalingen

  • Engels: Ice-bock (Eisbock)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.