Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Enzymen

Aangepast op: 02-03-2008 00:58 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Enzymen zijn chemische verbindingen, eiwitachtige stoffen, die niks anders doen dan grote moleculen splitsen in kleinere moleculen zonder daarbij zelf te veranderen. Enzymen worden daarom ook wel katalysatoren genoemd. Men zou een enzym kunnen vergelijken met een sleutel, die één bepaald slot kan openen. Zo kan 1 soort enzym, 1 type verbinding splitsen. Zo kan het zijn dat een ander enzym het gesplitste product weer verder kan doen splitsen.
Voor het bierbereidingsproces zijn twee groepen enzymen van belang; de eiwitsplitsende en de zetmeel splitsende enzymen. Deze enzymatische processen vinden (voor het overgrote deel) plaats tijdens het maischen.

Voor het splitsen van eiwitverbindingen zijn proteasen van belang, voor het splitsen van zetmeel/koolhydraten zijn met name de amylasen van belang.
Een derde groep enzymen, de zymasen, zijn betrokken bij de omzetting van suiker in alcohol.

Samenvatting werking van enkele enzymen;


Andere benamingen

Andere benamingen / synoniemen voor het woord enzym zijn bijvoorbeeld:
Biokatalysator, ferment, gistmiddel, giststof of kiemstof.

Vertalingen

  • Duits: Enzymen
  • Engels: enzymes
  • Frans: enzymes (enzymatique(s))
  • Spaans: enzimas (enzimática)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.