Fructose wordt ook wel vruchtensuiker, fruitsuiker of
laevulose genoemd. Het komt van nature (in kleine hoeveelheden) voor in fruit en
honing. In een portie
kersen zit zo'n 1-2 gram fructose. In een appel en een sinaasappel tussen de 5 en 10 gram. Een stukje chocolade van 100 gram bevat al gauw zo'n 15 gram fructose.
Fructose is een enkelvoudig suikermolecuul (monosacharide). De scheikundig formule is: C
6H
12O
6. Fructose in verbinding met
glucose wordt ook wel
sacharose genoemd; ons alledaagse
suiker, zoals bijvoorbeeld
riet- en
bietsuiker.
Zetmeel wordt door het enzymatische proces, tijdens het
maischen, omgezet in
suikers, te weten:
dextrine,
glucose, fructose,
maltose of
sacharose. Al deze
suikers zijn
vergistbaar, behalve
dextrine. Fructose komt maar in zeer kleine hoeveelheden voor in de
wort.
Enkele eigenschappen van fructose:
- Zoetkracht is 140, bij een norm van 100 voor sacharose
→ Fructose smaakt zoeter dan glucose. - In 1 liter puur water, van 20ºC, kan circa 3750 gram fructose opgelost worden.
- De dichtheid is 1,65 g/cm³ (oftewel 1,65 kg/liter)
- Smeltpunt is ongeveer 105ºC
- Formule: C6H12O6
Fructosestroop
Fructosestroop wordt vaak gebruikt in diverse levensmiddelen, zoals frisdranken, omdat het goedkoop en
zoeter (zie zoetkracht hierboven) is dan gewone
suiker. Het wordt gemaakt van
maïs en wordt ook wel High Fructose Corn Syrup (HFCS) genoemd.
Het zoete gif / dikmaker
Fructose bevat evenveel calorieën als gewone
suiker, maar maakt je wel dikker en het vergroot de kans op suikerziekte en hartkwalen. Fructose wordt ook wel het 'zoete gif' genoemd. Alle suikers in de voeding worden door het lichaam tot enkelvoudige
suikers (
glucose, fructose en galactose) afgebroken om via de darm in de bloedbaan opgenomen te worden.
Glucose is direct als energiebron voor het lichaam beschikbaar, fructose wordt door de lever alsnog in
glucose omgezet. Daardoor vormt fructose een grotere belasting voor het lichaam dan
glucose. En een teveel aan fructose wordt in cholesterol omgezet!
Bijkomend factor is dat de hersenen bij het eten van fructose geen signaal afgeven van een verzadigd gevoel. De eetlust wordt dus niet gedempt en je blijft vrolijk dooreten/doordrinken.
Links naar
Referenties