Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Hopketel

Aangepast op: 27-02-2010 06:28 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Een hopketel is veelal een koperen of roestvast stalen ketel, waarin de wort met hop gekookt wordt.

In de hopketel wordt de wort anderhalf tot twee uur gekookt. Het koken zorgt voor het uitvlokken van overtollige eiwitten en het afdoden van bacteriën. Hop wordt toegevoegd, waardoor de smaak- en bitterstoffen worden opgenomen in de vloeistof.
Door het koken verdampt veel water, waardoor het suikergehalte stijgt. Hoe langer men kookt hoe hoger het alcoholgehalte kan worden in het bier.

Andere benamingen: brouwketel, wortketel, bierketel of kookketel.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.