Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Isomeer

Aangepast op: 15-06-2009 03:54 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Een isomeer is een stof die overeenkomt met een andere stof, dat hetzelfde aantal en dezelfde atomen bevat, maar die van elkaar verschillen door rangschikking en onderlinge verbinding. Zo heeft het dezelfde molecuulformule, maar heeft een andere structuur en vaak ook andere eigenschappen (in het geval van hop; met name smaak en geur).

Isomeren worden vaak voorzien met het voorvoegsel 'iso'.
Humulon bijvoorbeeld isomeriseert naar isohumulon. Humulon is niet bitter en niet in water oplosbaar is, isohumulon is wel bitter en wel oplosbaar in water.
Voor de brouwers is het isomeriseren van alfazuren, tijdens het koken, daarom ook van groot belang.

Voorbeelden


Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.