Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Keldertemperatuur

Aangepast op: 30-01-2010 01:56 door Michael Jackson - Gecategoriseerd als: Bier
Keldertemperatuur is de temperatuur die over het algemeen heerst in een kelder.
Meestal heeft men het dan over een temperatuur van zo'n 8 tot 10 °C; in Vlaanderen ook wel frigofris genoemd. Ook temperaturen in de range van 8 tot 12 °C of tot 15 °C worden vaak aangeduid als keldertemperatuur.

Veel (donkere) biersoorten met een iets hoger alcoholgehalte, dan een standaard pilsener, worden bij 'keldertemperatuur' gedronken. Bij deze iets hogere temperaturen komen de hoparoma's beter meestal beter tot hun recht.

Soortgelijke woorden: kamertemperatuur, drinktemperatuur.

Taalkundig

  • woordvorm: vrouwelijk zelfstandig naamwoord
  • lettergrepen: kel - der - tem - pe - ra - tuur
  • enkelvoud: de keldertemperatuur
  • meervoud: de keldertemperaturen
  • verkleinwoord: keldertemperatuurtje (ev), keldertemperatuurtjes (mv)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.