Kellerbier is een Duits benaming voor een ongefilterde
pils. Het heeft meestal een hoog gehalte aan
aromatische hop en een laag
koolzuurgehalte. Het
alcoholgehalte wisselt sterk, ze worden vaak
gebrouwen met een
alcoholgehalte van 5 tot 5,3
vol% (voor
Oktoberfesten ed). De kleur is meest oranje, misschien met een roodachtige tint, als gevolg van een toevoeging van licht gekarameliseerde
mout (
Münchener mout).
Omdat Kellerbier volledig uitgegist wordt en het gistingsvat niet afgesloten wordt (zoals bij
Zwickelbier), waardoor het gevormde
koolzuurgas uit het
vat ontsnapt, heeft het uiteindelijke
bier een vrij laag
koolzuurgehalte en is daarom niet bruisend te noemen. Daarnaast is het vrij
droog, omdat alle
restsuikers door het
gist zijn omgezet.
Kellerbieren zijn zeer geschikt als aperitief voor het diner om de eetlust te stimuleren.
Kellerbier wordt meest
gebrouwen in kleine
ambachtelijke Duitse
brouwerijen, wordt gedronken uit stenen
bierpullen en is nog steeds populair in locale
Biergarten.
Soortgelijke stijlen:
Zwickelbier en
Zoiglbier.
Voorbeelden
- St.Georgen Kellerbier (4,9 [alcoholgehalte|vol%)
- brouwerij: St. Georgen Bräu (Duitsland)
- Mönchshof Keller (5,4 [alcoholgehalte|vol%)
- brouwerij: Kulmbacher Mönchshof Bräu
- Zipfer Kellerbier (5,4 [alcoholgehalte|vol%)
- brouwerij: Brauerei Zipf (Oostenrijk)
- Hallerndorfer Kellerbier
Links naar
Referenties