Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Keren

Aangepast op: 25-01-2009 01:42 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Keren is het naar boven brengen van de onderste laag vochtige kiemende laag gerst.
Dit wordt gedaan om de gerstekorrels gelijkmatig vochtig te houden (de bovenste laag droogt immers langzaam op). Door het keren wordt er belucht en wordt warmte afgevoerd, dat ontstaat door het broei-effect. Daarnaast wordt voorkomen, dat de worteltjes van de mout in elkaar vast gaan groeien.

Vroeger werd door de mouter of moutkeerder, met een houten moutschop, de kiemende gerst (ca) 2x per dag 'omgekeerd' op de moutvloer/kiemvloer.

Tegenwoordig gebeurt dit (in de mouterijen) machinaal in (bijvoorbeeld) grote kiemtrommels.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.