Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Kvas

Aangepast op: 03-11-2009 08:00 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Zie Kwas:

Poolse Kwas

Poolse Kwas

Kwas, kvas of brooddrank is een licht alcoholische drank gemaakt van vergist brood.

Bereiding

Kwas wordt oorspronkelijk gemaakt door een spontane gisting van brood, gemaakt van tarwe, rogge, gerst en soms vruchten, fruit, bessen, krenten, rozijnen, honing, vruchtensappen of berkensap.

De moderne zelfgemaakte kwas wordt meestal gemaakt van zwarte rogge of roggebrood, dat meestal gedroogd, gebakken of gebakken tot croutons (suhari genoemd) wordt. Vaak wordt ook nog suiker of vruchten toegevoegd (zoals appels, krenten of rozijnen). Om de gisting aan de gang te helpen wordt vaak een giststarter (zakvaska) gebruikt.

Commerciële kwas wordt vaak bereid met minder dure grondstoffen en bestaat soms, net als andere alcoholvrije frisdranken, uit suiker, koolzuurwater, moutextract en aroma's.

Hoe en waar gedronken

Kwas wordt meestal ongefilterde opgediend, zodat de gist nog aanwezig is. Dit geeft de kwas een specifieke smaak. Het bevat daardoor ook een hoog gehalte aan vitamine B.

Kwas wordt veel gedronken in Rusland en andere Oost-Europese landen. Vanwege het lage alcoholgehalte van 0,05 tot 1,5 vol% (of soms iets hoger) is het een lekkernij voor alle leeftijden; ook voor kinderen (kwas wordt dan ook wel 'kinderbier' genoemd).

Kwas wordt ook gebruikt voor het bereiden van okroshka (een koude soep).

Vertalingen

  • Afrikaans: kwas
  • Duits: Kwass (der ~), Kwas, Brotgetränk
  • Engels: kvass, kvas, bread drink
  • Esperanto: kvaso
  • Frans: kwas, kvas, kwass
  • Grieks: κβας
  • Hogaars: kvasz
  • Pools: kwas chlebowy, kwas
  • Russisch: квас, хлебный квас

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.