Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Pasteurisatie

Aangepast op: 25-10-2013 22:31 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Pasteurisatie is het pasteuriseren van (bijvoorbeeld) bier.
Het is een korte, milde verhittingsstap van bier voor of na het verpakken, met als doel gist en ziekteverwekkers te doden en het product langer houdbaar te maken. Bacteriesporen kunnen het proces echter overleven, dit in tegenstelling tot sterilisatie.

Het pasteuriseringsproces is vernoemd naar Louis Pasteur (Franse chemicus en bacterioloog, 1822-1895), die samen met Claude Bernard op 20 april 1862 de eerste testen uitvoerden.

Voor meer informatie zie; Pasteuriseren.

Taalkundig

  • woordvorm: vrouwelijk zelfstandig naamwoord
  • lettergrepen: pas - teu - ri - sa - tie
  • enkelvoud: de pasteurisatie
  • meervoud: pasteurisaties

Vertalingen

  • Duits: Pasteurisierung
  • Engels: pasteurization
  • Frans: pasteurisation
  • Italiaans: pastorizzazione
  • Spaans: pasteurización

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.