Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Rijst

Aangepast op: 13-10-2013 09:00 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Rijst is een graansoort met een hoog zetmeelgehalte en een laag eiwitgehalte. Het gebruik van rijst geeft bier een vrij droge smaak, waardoor de hopsmaak beter kan uitkomen. Het bier krijgt er ook een lichtere kleur door.

Het kan als ongemout toegevoegd worden aan het brouwsel als meel, gries of vlokken. Alleen de vlokken kunnen direct bij het maischproces toegevoegd worden(?). Het meel en gries moeten voorbehandeld worden. Dit doet men door enige minuten te koken, waardoor het zetmeel wordt omgezet tot gelatine en daardoor toegankelijk is voor de enzymen. Voeg echter niet teveel toe, daar de enzymen van de mout het niet aankunnen.
In plaats van rijst gebruikt men ook wel maïs. Met name de prijs wil nog wel eens uitmaken welke van deze beiden men gaat gebruiken.

Enkele brouwerijen die rijst gebruiken:

  • Chimay
  • Palm

Vertalingen voor rijst

  • Afrikaans: rijs
  • Duits: Reis
  • Engels: rice
  • Frans: riz
  • Fries: rys
  • Italiaans: riso
  • Latijn: oryza
  • Noors: ris
  • Pools: ryż
  • Portugees: arroz
  • Spaans: arroz
  • Zweeds: ris / risgryn

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.