Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Rijstvlokken

Aangepast op: 13-10-2013 09:03 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Rijstvlokken worden gemaakt van (gepelde) rijst. Ze bevatten minder eiwitten als andere granen en geven het bier een drogere smaak, waardoor de hopsmaak beter kan uitkomen. Het bier krijgt er ook een lichtere kleur door.

Eigenschappen:

(Afhankelijk van leverancier)
Energie: 1487 KJ / 100 gram
Eiwit: ± 8,3%
Vetten: ± 2,6 %
Koolhydraten inclusief zetmeel: ± 73,5%
Verstijfseling van het rijstzetmeel vindt plaats bij 76°C - 85°C.

Toepassing (voorbeeld)

Rijstvlokken moeten circa 10 minuten koken en daarna nog eens 10 minuten nawellen. Na het afkoelen kunnen ze aan de mout of maische toegevoegd worden, zodat ze mee doen aan het maischeproces.
Het verstijfselen is erg belangrijk. Wordt dit niet gedaan, dan krijg je een brijachtige substantie, die niet versuikert en het filter onbruikbaar maakt. Ook het koken en wellen veroorzaakt een brijachtige massa, maar deze wordt tijdig door de enzymen 'opgelost'. Gebruikt echter niet teveel rijst.

Voorbeelden van brouwerijen die rijstvlokken gebruiken

Budweiser
Heineken

Andere vlokken


Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.