Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

SIP

Aangepast op: 27-01-2009 14:16 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
SIP staat voor; steaming in place.
Dat wil zeggen (CIP) reiniging door middel van stoom in de apparatuur van een bierbrouwerij. Het 'In Place' reinigen gebeurt automatisch, zonder dat de apparatuur geopend hoeft te worden.
Voordeel van stoom is dat er geen chemische reinigingsmiddelen gebruikt hoeven te worden. Daarnaast heeft stoom een bacterie dodend effect, mits verhitting lang genoeg toegepast wordt.

Zie ook: CIP.


SIP is ook een afkorting voor 'sterilise-in-place'. Dat wil zeggen sterilisatie door middel van directe stoominjectie in voedingsproducten. Deze techniek wordt in de brouwerij niet gebruikt. Misschien wel verhitting (opwarming) door middel van stoom, maar geen sterilisatie (voor zover hier bekend).

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.