SRM is een Engelse afkorting voor 'Standard Reference Method'.
SRM is, net als
EBC, een methode om de kleur van
bier te bepalen. Deze kleurbepaling gebeurt met een spectrofotometer.
In Amerika is door de
'American Society of Brewing Chemists' (
ASBC) afgesproken om SRM als kleurbepaling te gebruiken.
Op de site van hobbybrouwen.nl worden volgende formules vermeld voor de omzettingen tussen SRM en
EBC:
- EBC = 0.000000000176506*SRM4 + 0.000000154529 * SRM3 - 0.000159428 * SRM2 + 2.68837 * SRM - 1.6004
- SRM = -1.32303E-12 * EBC4 - 0.00000000291515 * EBC3 + 0.00000818515 * EBC2 + 0.372038 * EBC + 0.596351
Voor lichte
bieren wordt de volgende simpele berekening ook wel gebruikt:
- SRM = EBC * 0,375 + 0,46
- EBC = SRM * 2.65 - 1,2
Voor donkere
bieren wordt het ingewikkelder.
(Sommige sites vermelden de berekening:
EBC = SRM * 2'')
Links naar
Referenties