Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Schroten

Aangepast op: 27-12-2009 14:30 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Schroten is het malen of pletten van mout en andere ongemouten.

Voor de thuisbrouwer

Voor de thuisbrouwer is het schroten van mout zelf te doen met een schrootmolen. Deze zijn in de speciaalzaak te koop. Eventueel kan men een oude koffiemolen gebruiken, waarbij men nog met de hand moet malen. Zet deze molen dan op de grofste stand.
Bij schroten komt het erop aan, dat de graankorrel kapot gemaakt moet worden, waardoor de binnenkant in contact kan komen met de enzymen uit de mout. Er moet daarentegen voor worden gezorgd, dat niet te fijn gemalen wordt, daar anders het filtreren moeizaam kan verlopen, doordat het kaf te klein wordt. Maal het mout dus vrij grof.
Men kan soms ook reeds gemalen mout kopen. Zorg in dit geval, dat het nog vers is, omdat dit mout snel kan verzuren. De beschermende laag is immers kapot gemaakt, waardoor zuurstof met het zetmeel en andere stoffen kan reageren. Tevens hebben bacteriën en schimmels dan vrije toegang tot de voedingsstoffen. Zolang het mout maar droog en luchtdicht bewaard blijft hoeft men hiervoor niet echt te vrezen.



Geschrootte mout

Geschrootte mout


Taalkundig

  • woordvorm: overgankelijk werkwoord
    • tegenwoordige tijd; ik schroot, jij schroot, hij/zij schroot, wij schroten, jullie schroten, zij schroten
    • verleden tijd: ik schrootte, jij schrootte, hij/zij schrootte, wij schrootten, jullie schrootten, zij schrootten, wij hebben geschroot
  • lettergrepen: schro - ten

Vertalingen

  • Duits: schroten, verschrotten
  • Engels: scrap, crushing, shredding
  • Frans: concasser, broyer

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.