Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Thermometer

Aangepast op: 12-10-2013 15:22 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Een thermometer is een instrument, dat gebruikt wordt voor het meten van de temperatuur. Bij het brouwen van bier wordt de thermometer in bijna alle processen en stadia gebruikt. Een belangrijk proces, waarbij een thermometer onontbeerlijk is, is het maischen. Maar ook gistings- en lageringtemperatuur zijn belangrijk voor de brouwer.

Voor de thuisbrouwer is een glazen thermometer met een bereik van -10ºC tot 110ºC prima geschikt. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen. Koop, indien mogelijk, een thermometer gevuld met alcohol (kosten circa een tientje) in plaats van kwik. Als een kwikthermometer kapot gaat moet men er op verdacht zijn, dat kwik 'LEVENSGEVAARLIJK' is. Kwik behoort dan ook tot het chemische afval.
Nog mooier en nauwkeuriger zijn natuurlijk de digitale thermometers. Ze zijn dan wel duurder, maar ze gaan dan ook minder gauw kapot. De prijzen lopen uiteen van 10 tot over de 1800(!) euro. Bij Conrad Electronic in Enschede is al een thermometer te koop voor 15 euro. Handzamer zijn thermometers, waarbij de voeler aan een snoer verbonden is met het afleesgedeelte. Ook zijn er infrarood thermometers, die vaak snel zijn in het bepalen van de temperatuur, maar iets minder nauwkeurig.
Neem in ieder geval geen thermometer, die ook gebruikt wordt voor weerstationnetjes. Deze hebben niet zo'n groot bereik en zijn erg onnauwkeurig bij hogere temperaturen.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.