Uitvlokken is het samenklonteren van eiwitten wat plaats vindt tijdens het koken van de
wort.
Door het koken van de
wort gaan eiwitmoleculen kapot; het zogenaamde denaturaliseren van de eiwitten (waaronder ook de
enzymen). Tijdens de afkoeling en door de
zure omgeving gaan de eiwitten met elkaar en met de
looistoffen, uit de
mout en
hop, een reactie met elkaar aan, waardoor vlokken ontstaan. Deze vlokken zakken naar de bodem en worden verwijderd door
filtering of met behulp van een
whirlpool.
Amateurbrouwers hevelen de heldere vloeistof af, waardoor de eiwitvlokken op de bodem blijven liggen.
Het uitvlokken heeft als voordeel, dat een teveel aan eiwitten (en
bitterstoffen) wordt verwijderd. Deze eiwitten kunnen een nadelige invloed hebben op de
gisting en op de
schuimkraag van het uiteindelijke
bier.
Het uitvlokken wordt ook wel
trub,
breuk,
breukvorming of
eiwitbreuk genoemd.
Links naar
Referenties