Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Beluchten

Aangepast op: 30-04-2009 08:56 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Beluchten is het intensief in contact brengen van lucht aan de zojuist gekookte, gefilterde en afgekoelde wort.
Dit wordt gedaan om de wort van zoveel mogelijk zuurstof te voorzien. Gist, dat daarna zal worden toegevoegd, kan zich goed in dit aerobe milieu vermenigvuldigen. Doordat het aantal gistcellen toeneemt, hoeft er in principe weinig gist toegevoegd te worden.
Vaak voegt men toch aardig wat meer gist toe, zodat deze eerder 'op volle sterkte' is en het gistingsproces hierdoor verkort wordt. De kans op besmetting is dan kleiner, omdat aerobe bacteriën minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Door een versnelde alcohol en koolzuur productie hebben anaerobe bacteriën ook minder snel de kans om zich (verder) te ontwikkelen.
Ook de stabiliteit van de gist tegen autolyse wordt er door beluchting versterkt.

De lucht, die in de professionele brouwerijen wordt toegevoegd is steriel. Voor de thuisbrouwer is dit ook mogelijk door een luchtpompje met steriel filter te gebruiken.

Het zuurstofgehalte, na het beluchten, ligt rond de 5 tot 8 mg/l.

Zie ook; Enten, gist, gisting.

Andere benamingen

  • Aëratie

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.