Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Beslagwater

Aangepast op: 16-09-2009 10:35 door ArPat - Gecategoriseerd als: Bier
Beslagwater is water, dat wordt toegevoegd aan geschrote mout, wat tezamen het beslag genoemd wordt.

Hoe meer water wordt toegevoegd (ten opzichte van de storting) hoe lager het extractgehalte van de wort zal worden, wat weer resulteert in een lager alcoholgehalte.
Bij Dubbelbock bijvoorbeeld, wordt in verhouding met de hoeveelheid water, een dubbele hoeveelheid mout gebruikt ten opzichte van 'normaal' bockbier.
Bij congreswort wordt uitgegaan van een vastgestelde hoeveelheid mout met beslagwater.


Het beslagwater zal iets warmer moeten zijn (meestal rond de 5°C) dan de gewenste eerste maischetemperatuur.

Aanverwante onderwerpen; HGB, VHGB, spoelen.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.