Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Dichtheid

Aangepast op: 16-10-2008 00:49 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Dichtheid, ook wel soortelijk gewicht genoemd, is een maat voor het bepalen van het gewicht van een vloeistof voor een bepaald volume.
Anders gezegd; Het gewicht van een liter vloeistof.
Als referentiewaarde wordt uitgegaan van water van 4ºC. Zo heeft water van 4ºC een dichtheid van 1000 kg/m3 (eigenlijk 1001). Pilswort heeft een dichtheid van rond de 1040. Voor een sterker bier kan dit al gauw oplopen tot 1070 of zelfs hoger.
Alleen alcohol in water heeft een dichtheid kleiner dan 1000. Alcohol (96%) heeft namelijk een dichtheid van ca. 800 kg/m3.

In een bierbrouwerij wordt de pycnometer, (de balans van Mohr) of de saccharometer gebruikt van Balling of Plato.
De thuisbrouwer kan gebruik maken van de minder nauwkeurige hydrometer.

Voor de thuisbrouwer

Om een indruk te krijgen wat het alcoholgehalte van het bier is, kan een berekening gemaakt worden met de formule: (Dichtheidverschil-1000) / Delingsfactor. Het dichtheidsverschil is het verschil in dichtheid van de wort en het uiteindelijke bier.

Soortelijk GewichtDelingsfactor
1,1606,82
1,1406,87
1,1206,93
1,1007,00
1,0807,09
1,0607,20
1,0407,39
1,0207,52

Voorbeeld : De dichtheid van de wort was 1045 en dichtheid van het bier is 1005. Het alcoholgehalte van dit bier is dan : (1045-1005) / 7,39 = 5,4 vol%

Vertalingen

  • Duits: Dichte (die ~), Konzentration (die ~)
  • Engels: density (the ~)
  • Frans: concentration (la ~ (v)), densité (la ~ (v))
  • Spaans: concentración (la ~ (v)), concentrarce (el ~ (m)), densidad (la ~ (v))

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.