Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Dimethylsulfide

Aangepast op: 18-11-2009 14:22 door Pipo - Gecategoriseerd als: Bier
Dimethylsulfide is een zeer vluchtige zwavelverbinding, die in heel kleine hoeveelheden in bier voorkomt.

Dimethylsulfide heeft een lage geurdrempel, die varieert van 0,02 tot 0,1 ppm en erg verschilt per persoon. Dimethylsulfide op zich heeft een karakteristieke geur van gekookte groenten (maïs, erwten, asperges, tomaten, etc) of in (iets) hogere concentraties zelfs van kool, wat als nadelig wordt gezien voor bier. Ook kan, in bepaalde concentraties, een zoetig, graanachtig en moutig aroma ervaren worden. En met name dit laatste is voor bier interessant.

Ontstaan van vimethylsulfide in bier

Gist is in staat om uit dimethylsulfoxide (DMSO of pre-DMS genoemd) dimethylsulfide te vormen. Dimethylsulfoxide komt via de mout in de wort terecht en verdampt voor een groot deel tijdens het koken. Het is daarom zaak om minimaal 60 minuten intensief te koken.
Ook het type gist en de gistingstemperatuur hebben hun invloed; bij hogere vergistingstemperaturen verdampt er meer dimethylsulfide uit het jongbier.

In Duvel is dimethylsulfide zeer goed waarneembaar.

Andere benamingen

  • DMS
  • Chemische verbinding: C2H6S

Eigenschappen

  • Dichtheid 0,840 gr/ml
  • Molmassa 62,13 gr/mol
  • Kookpunt 37 °C
  • Smeltpunt -98 °C

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.