Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Hergisting

Aangepast op: 12-04-2009 08:25 door 88.197.157.222 - Gecategoriseerd als: Bier
Hergisting is het proces, waarbij de gisting opnieuw opgestart wordt.
Men spreekt vaak van "Hergisting op de fles" als er gist in de fles aanwezig is. Soms wordt dit ook wel nagisting genoemd.

Met name de thuisbrouwer en de brouwers van Belgische speciaalbieren voegen nog wat extra suikers en/of gist toe aan het (bijna) 'uitgegiste' jongbier, voor of tijdens het bottelen. De gist gaat dan opnieuw aan het werk. De smaak van zo'n bier ontwikkelt zich gedurende de tijd. Zo smaakt een bier na een maand soms totaal anders dan na een jaar. Door de hergisting wordt nog een extra hoeveelheid koolzuur gevormd. Deze zorgt voor de druk in het flesje en zorgt voor een mooie volle schuimkraag. De schuimkraag van een bier met nagisting in de fles heeft meest een mooiere schuimkraag dan een flesje dat met gefilterd bier en toegevoegd koolzuurgas is afgevuld. Het bier is ook langer houdbaar, maar evolueert wel in smaak. Zie ook; Nagisting.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.