Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Koelschip

Aangepast op: 13-07-2007 12:09 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Het koelschip is een grote platte bak, waarin, met name vroeger, de wort, dat net gekookt was, werd afgekoeld. Deze bak lag meestal net onder het dak van de brouwerij, omdat dit de beste locatie was voor warmte uitwisseling met de buitenlucht. Tegenwoordig vindt de koeling plaatst via koelwisselaars, die aanzienlijk minder plaats innemen en aanzienlijk sneller koelen. De wort komt hierdoor ook niet meer in contact met de omgevingslucht, wat natuurlijk altijd een bron van besmetting kan zijn.
Tegenwoordig worden koelschepen nog wel eens toegepast voor bieren met een spontane gisting, zoals Lambik. De start van de gisting met wilde gist(en) vindt dan in deze bak plaats.

Andere benamingen

Koelkuip of koelvat.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.