Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Koudetroebeling

Aangepast op: 10-11-2013 07:13 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Koudetroebeling is een troebeling die kan verschijnen als bier kouder wordt. Deze waas verdwijnt weer als het bier warmer wordt.
Koudetroebeling is een gevolg van eiwitten en polyfenolen die waterstofbruggen gaan vormen. Deze reflecteren het licht zodat een wittige waas ontstaat.

Er zijn grotere bouwerijen die het bier centrifugeren of filtreren om de troebeling te verwijderen. Ook past men wel flotatie toe, waarbij wort van onderen af belucht wordt. De opstijgende luchtbellen nemen de koudetroebel mee. Het schuim dat ontstaat wordt dan afgeschuimd.

Voor de thuisbrouwer

Als je veel last hebt koudetroebeling in je eigen gemaakte bier, dan kun je het bier opslaan bij lage(re) temperaturen. Ook bovengegiste bieren kunnen aan het eind van de gisting een poos koud bewaard worden. De eiwitten en polyfenolen kunnen dan met het gist in het gistvat bezinken.

Andere benamingen


Vertalingen

  • Engels: chill haze

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.