Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Rookmout

Aangepast op: 13-10-2013 00:16 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Rookmout, ook wel rauchmalz genoemd, wordt verkregen door mout te roken boven een open vuur, waardoor de rook in direct contact komt met de mout. Hierdoor krijgt de mout een karakteristieke scherpe rooksmaak. Voor rookmout wordt soms vochtig beukenhout gebruikt. Voor turfmout wordt geheel of deels turf gebruikt.

De kleurwaarde van rookmout ligt zo rond de 8 tot 30 EBC. Men zou van deze mout tot 100% van de storting kunnen gebruiken. Het rendement is dan ca. 75%. Voor een lichte rooksmaak aan het bier kan 5 tot 10% storting gebruikt worden. Voor sommige rookmout soorten wordt geadviseerd om niet meer dan 50% te gebruiken.

Rookmout wordt bijvoorbeeld gebruikt in Porters (Engeland en Canada), Rauchbier (Oostenrijk) en Scotch Ale.

Taalkundig

  • woordvorm: onzijdig of mannelijk zelfstandig naamwoord
  • lettergrepen: rook - mout
  • enkelvoud: het rookmout, de rookmout
  • meervoud: de rookmout

Vertalingen

  • Duits: Rauchmalz

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.