Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Schrootmolen

Aangepast op: 12-10-2013 21:42 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Met een schrootmolen (of moutmolen) worden mout en andere ongemouten gemalen.
Zie ook; Schroten.

Voor de thuisbrouwer

Een gietijzeren schrootmolen, zoals hiernaast is afgebeeld, kost al gauw 50 euro. Ook zijn er zogenaamde walsmolen verkrijgbaar, die een grotere capaciteit hebben, maar ook nogal duurder zijn (vanaf ca 180 euro).

Voor de beginnende thuisbrouwer is dit misschien net even te veel. Het kan eventueel ook met een oude koffiemolen, een keukenmachine of een krachtige staafmixer. Let er bij deze machines op, dat er niet te fijn gemalen wordt.
Tip: bevochtig het mout voor het malen licht. Hierdoor gaat het kaf minder snel kapot.

Capaciteit van de gietijzeren schrootmolen; tot ca 30 kg/uur.
Capaciteit van de getoonde 'MALTMILL' moutmolen; tot ca 120 kg/uur.
Moutmolen (walsmolen)

Moutmolen (walsmolen)

Schrootmolen (gietijzer)

Schrootmolen (gietijzer)


Taalkundig

  • woordvorm: mannelijk zelfstandig naamwoord
  • lettergrepen: schroot - mo - len
  • enkelvoud: de schrootmolen
  • meervoud: de schrootmolens
  • verkleinwoord: schrootmolentje (ev), schrootmolentjes (mv)

Vertalingen

  • Duits: Schrotmühle (sie ~)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.