Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Schuim

Aangepast op: 12-10-2013 20:55 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
In het algemeen verstaan we onder schuim een mengsel van een vloeistof met een gas, waarbij het gas, in fijne belletjes verdeeld, zich tussen de vloeistof bevindt.

Op ons bier bestaat schuim uit water, opgeloste eiwitten en koolzuurgas.
  • Eiwitten fungeren als een oppervlakteactieve stof, waardoor het schuim stabiel blijft. De eiwitten zijn met name afkomstig uit het mout en ongemout.
  • Koolzuurgas wordt door gist geproduceerd tijdens het vergisten van de suikers in de wort. Het gas lost deels op in het bier. Door verhoging van de druk kan er nog meer koolzuurgas oplossen.

Bij het openen van het bierflesje vervalt de druk en wil het koolzuurgas ontsnappen. Hierbij vormen zich kleine belletjes. Eenmaal aan de oppervlakte heeft eiwit zich als een laagje om het belletje gevormd. Al die belletjes tezamen vormen de schuimkraag. Door het inschenken van het bier in een bierglas wordt de vloeistof hevig door elkaar geschud, waardoor het koolzuurgas sneller in contact komt met andere koolzuurmoleculen. Hierdoor worden nog sneller belletjes gevormd en ontstaat er een mooie schuimkraag. Deze schuimkraag zal echter na een tijdje weer inzakken. Dit inzakken komt doordat het koolzuurgas langzaam uit de schuimbel ontsnapt. De concentratie van het koolzuurgas in de bel is hoger dan van de lucht, waarmee het in contact staat, en zal langzaam door de schuimwand verdwijnen (diffusie). Ook gaat de vloeistof in het schuim langzaam zakken door de invloed van de zwaartekracht. Op een gegeven moment is de wand van de schuimbel te dun waardoor het knapt.

Zie ook: Schuimhoudbaarheid, koolzuurgas, schuimkraag.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.