Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Schuimkraag

Aangepast op: 12-10-2013 20:54 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Is het laagje schuim dat op het bier ontstaat, bij het inschenken in een bierglas.
Koolzuur, dat in het bier aanwezig is, komt vrij tijdens het inschenken en veroorzaakt een laag of laagje schuim. De schuimkraag blijft stabiel door de aanwezigheid van eiwitten.

Beleving van de schuimkraag in diverse landen:

Nederland;

In Nederland is de ideale schuimkraag, op een mooi glas bier, twee vingers dik.

Engeland;

In Engeland geldt een dikke schuimkraag als een belediging van de consument: je betaalt immers voor het bier en niet voor 'lucht'.

Duitsland;

Bij een 'sieben minuten' bier wordt telkens een klein beetje bijgetapt om een schuimkraag als een slagroomtoef op het bier te bouwen.

Andere benamingen: (Synoniemen)

  • Kraag
  • Manchet
  • Schuimlaag
  • Schuimmanchet

Vertalingen:

  • Duits: Schaumkrone, Blume
  • Engels: brew head, cream, head

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.