Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Zetmeel

Aangepast op: 12-10-2013 12:12 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Het zetmeel in een graankorrel is het reservevoedsel voor het jong plantje in de eerste levensfase. Het zetmeel bestaat uit grote suikermoleculen, die echter niet direct gebruikt kunnen worden. Hiervoor zijn enzymen nodig, die ook in de graankorrel aanwezig zijn. Onder bepaalde omstandigheden worden de enzymen geactiveerd en kan het zetmeel, door het jonge plantje, gebruikt worden als energiebron.

Scheikundig gezien is het zetmeelmolecuul een polysacharide, dat bestaat uit een lange keten van glucosemoleculen; (C6H10O5)n.

Deze lange suikermoleculen zijn niet direct bruikbaar als voedsel voor de gist. Hiervoor moet het zetmeel eerst worden omgezet in vergistbare suikers door middel van enzymen, die reeds in de mout aanwezig zijn.

Vertalingen voor zetmeel

  • Duits: Stärke, Stärkemehl
  • Engels: starch
  • Frans: amidon / fécule
  • Grieks: amylum
  • Latijns: amylum
  • Portugees: amido / fécula
  • Spaans: almidón / fécula
  • Zweeds: tärkelse

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.