Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Eesten

Aangepast op: 23-11-2010 13:28 door 192.87.63.241 - Gecategoriseerd als: Bier
Eesten is het stoppen van het kiemproces door verhitten met warme of hete lucht. Op grote geperforeerde platen wordt het groenmout uitgespreid. Vanaf onderen wordt lucht van een bepaalde temperatuur door de mout heen geblazen. Als het vochtgehalte zo rond de 8 tot 10% ligt, wordt de temperatuur opgehoogd. Dit proces noemt men het afeesten. Hierbij daalt het vochtgehalte tot zo'n 2 à 4%. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer wordt verhit, hoe donkerder de mout wordt. Men spreekt nu ook niet meer over groenmout, maar over mout. Afhankelijk van kleur of droogmethode worden ze naar soort ingedeeld.
Bij hogere temperaturen worden echter ook meer, of soms alle, enzymen vernietigd. Verhoogd men echter de temperatuur langzaam en het vochtgehalte van de gerst is voldoende laag, dan kan men hogere temperaturen toepassen zonder teveel verlies aan enzymen.
De echt donkere moutsoorten moet men echter wel samen gebruiken met een lichte moutsoort. Een voordelig effect van de verhitting is, dat deze grondstof, het mout, langer houdbaar blijft.

Zie ook; Eestoven.

Vertalingen

  • Duits: Darren
  • Engels: kilning / kiln-drying
  • Frans: touraillage / séchage

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.