Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Framboise

Aangepast op: 27-08-2011 11:35 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Framboise is een zogenaamd frambozenbier; bier gebrouwen met frambozen of frambozensap.

Frambozen worden een tijdje in bier (bijvoorbeeld lambik of geuze) geweekt, waardoor zij hun smaak en kleur afgeven aan het bier. Veel brouwerijen gebruiken frambozensap in plaats van hele frambozen. Door extra toevoeging van fruitsuikers wordt het alcoholgehalte opgekrikt tot soms 7 vol% en krijgt het bier een zoetere smaak en in geval van geuze en lambik een zoetzure smaak.

Framboise wordt soms gezien als een champagneachtig bier, dat bijvoorbeeld wordt gedronken als aperitief. De soorten met een lager alcoholgehalte zijn vaak goede dorstlessers.

Voorbeelden:

Fruitbieren op basis van lambic of geuze:
  • Boon Framboise (6 vol%)
  • Framboise Oud Beersel (5 vol%)
  • Lindemans Framboise, (2,5 vol%)
    • 30 procent frambozensap
  • Mort Subit framboise (4,3 vol%)
    • Brouwerij: de Keersmaeker (B)
    • (op basis van frambozensap)
  • Timmermans Framboise (4 vol%)

Andere fruitbieren:
  • Bacchus Framboise (5 vol%)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.