Framboise is een zogenaamd frambozenbier;
bier gebrouwen met frambozen of frambozensap.
Frambozen worden een tijdje in
bier (bijvoorbeeld
lambik of
geuze) geweekt, waardoor zij hun
smaak en kleur afgeven aan het
bier. Veel
brouwerijen gebruiken frambozensap in plaats van hele frambozen. Door extra toevoeging van fruitsuikers wordt het
alcoholgehalte opgekrikt tot soms 7
vol% en krijgt het
bier een
zoetere smaak en in geval van
geuze en
lambik een
zoetzure smaak.
Framboise wordt soms gezien als een champagneachtig bier, dat bijvoorbeeld wordt gedronken als aperitief. De soorten met een lager
alcoholgehalte zijn vaak goede
dorstlessers.
Voorbeelden:
Fruitbieren op basis van lambic of
geuze:
- Boon Framboise (6 vol%)
- Framboise Oud Beersel (5 vol%)
- Lindemans Framboise, (2,5 vol%)
- Mort Subit framboise (4,3 vol%)
- Brouwerij: de Keersmaeker (B)
- (op basis van frambozensap)
- Timmermans Framboise (4 vol%)
Andere
fruitbieren:
- Bacchus Framboise (5 vol%)
Links naar
Referenties