Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Kroonkurk

Aangepast op: 02-11-2013 13:00 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
De kroonkurk sluit een bierflesje, dat een kroonrand heeft, volkomen af. De kroonkurk is meestal gemaakt van een rond metalen plaatje, dat aan de rand omgebogen is. Aan de binnenkant is de kroonkurk voorzien van een kunststof laagje. Vroeger was de onderkant voorzien van een laagje kurk, vandaar de naam kroonkurk. Het kunststof laagje is flexibel, waardoor het flesje goed luchtdicht afgesloten kan worden. Tevens zorgt het ervoor, dat het bier niet in aanraking komt met het metaal van het dopje. Onbewerkt metaal kan met het zuur in het bier reageren, wat het bier zeker niet ten goede komt.
Kroonkurk

De uitvinder, William Painter, gaf dit dopje de naam kroonkurk, omdat de vorm hem deed denken aan een kroon en de hij de binnenkant bedekte met een laagje kurk.

Een standaard klassieke bierfles heeft een diameter van 26 mm. Er zijn ook kroonkurken van 29 mm, die geschikt zijn voor bijvoorbeeld champagneflessen met een kroonrand.
Wist je trouwens dat een kroonkurk 21 inkepingen heeft? Dit aantal schijnt steviger te zijn dan bijvoorbeeld 22 inkepingen.

Vertalingen voor kroonkurk

  • Duits: Kronenkork
  • Engels: crown cork (crown seal)
  • Frans: bouchon (le), bouchon à coiffe métallique (le)
  • Italiaans: tappo a corona

Aantal manieren om bierflesje te openen

'Handboek voor de moderne man, les 1: bierflesje openen voor gevorderden':Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.