Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Seleen

Aangepast op: 12-10-2013 20:41 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Seleen of selenium is een grijs niet-metaal, dat chemisch verwant is aan zwavel en tellurium. Het komt zelden in zijn elementaire staat op aarde voor.

Seleen is een essentieel sporenelement dat een belangrijk onderdeel uitmaakt van de seleenproteïnen. Dit zijn enzymen waarvan er zo'n 35 verschillende vormen bestaan. Sommige hebben antioxiderende eigenschappen (pakt vrije radicalen in je lichaam aan) en bevorderen de productie van actieve schildklierhormonen. Seleen is nodig voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Tekorten aan seleen worden in verband gebracht met cardiomyopathie (zieke hartspier), skeletmyopathie (aandoening skeletspier), bloedarmoede, schimmelinfectie van huid- en slijmvliezen, en een toegenomen risico op (prostaat-)kanker.

Van nature komt seleen voor in graan en daardoor ook in ons biertje, maar in kleine hoeveelheden; ca 4,3 mcg per glas. (Bron hoeveelheid: maandblad Men's Health).
Amerikaanse granen (m.n. tarwe) bevatten een veel hoger gehalte dan Nederlandse granen, omdat onze bodem arm is aan seleen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 60 tot 75 μg per dag. Seleen op zich is niet gevaarlijk, maar veel seleenverbindingen (seleenzouten) wel. Een opname van meer dan 400 tot 450 μg per dag seleen is schadelijk.

Eigenschappen en andere informatie

  • chemisch symbool: Se (atoomnummer 34)
  • atoommassa: 78,96 υ
  • smeltpunt: 221 °C
  • kookpunt: 685 °C

De naam is afkomstig van het Griekse Selènè, dat maan betekent.

Vertalingen

  • Engels: selenium

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.