Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Degustatiebier

Aangepast op: 28-04-2009 12:29 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Degustatie betekent proeven.
Degustatiebier is bier dat je moet proeven. Dit kan zijn om de smaak te analyseren, maar ook het genieten van de smaak.
Dergelijke bieren worden daarom ook niet snel gedronken, zoals wel het geval bij de tegenhanger; Dorstlessende bieren oftewel doordrinkbieren.

Het onderscheidt tussen een degustatiebier en een doordrinkbier is voor sommige biersoorten nogal persoonsgebonden.
Wat de één als een doordrinkbier beschouwt kan door een ander gezien worden als een bier waar je van (de smaak) genieten moet.
Over het algemeen hebben degustatiebieren een hoog stamwortgehalte (alcoholgehalte).

Ook de temperatuur kan een rol spelen in de smaakbeleving van bier:
  • Een bier, dat koud gedronken wordt heeft, over het algemeen, minder smaak dan als het gedronken wordt bij een hogere temperatuur.
  • Een bier, gedronken bij een lagere temperatuur (10 °C of lager), is veeleer een dorstlesser ('lekker als het (buiten) warm is / je het warm hebt').

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.