Degustatie betekent proeven.
Degustatiebier is 
bier dat je moet proeven. Dit kan zijn om de 
smaak te analyseren, maar ook het genieten van de 
smaak.
Dergelijke 
bieren worden daarom ook niet snel gedronken, zoals wel het geval bij de tegenhanger; 
Dorstlessende bieren oftewel 
doordrinkbieren.
Het onderscheidt tussen een degustatiebier en een 
doordrinkbier is voor sommige 
biersoorten nogal persoonsgebonden.
Wat de één als een 
doordrinkbier beschouwt kan door een ander gezien worden als een 
bier waar je van (de 
smaak) genieten moet.
Over het algemeen hebben degustatiebieren een hoog 
stamwortgehalte (
alcoholgehalte).
Ook de temperatuur kan een rol spelen in de smaakbeleving van 
bier:
- Een bier, dat koud gedronken wordt heeft, over het algemeen, minder smaak dan als het gedronken wordt bij een hogere temperatuur.
- Een bier, gedronken bij een lagere temperatuur (10 °C of lager), is veeleer een dorstlesser ('lekker als het (buiten) warm is / je het warm hebt').
Links naar
Referenties