Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Diastase

Aangepast op: 20-12-2008 02:10 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Diastase is het voornaamste enzym dat aanwezig is in de graankorrel. Het komt voor in de kiem van de korrel en speelt een belangrijke rol bij het ontkiemen.
Diastase is samengesteld uit alfa-amylase en beta-amylase. Onder invloed van deze twee enzymen wordt zetmeel omgezet in maltose en in dextrinen. Terwijl alfa-amylase zowel dextrinen als maltose vormt, produceert de beta-amylase alleen maltose. Deze enzymen zijn dus belangrijk omdat zij de nodige suikers aanmaken die later door de gist gebruikt worden in het gistingsproces.

Payen ontdekte in 1833 de diastase. Hij kreeg er in 1907 de Nobelprijs voor.
Diastase komt van het grieks diastasis wat 'scheiden' betekent.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.