Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Dextrine

Aangepast op: 03-10-2009 08:36 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Dextrine is een zogenaamd oligosaccharide; een molecuul, bestaande meervoudige suikermoleculen.
Zetmeel wordt, tijdens het maischen, door enzymen afgebroken in dextrinen door middel van hydrolyse. Deze dextrinen worden later weer verder afgebroken tot vergistbare suikers als maltose, sacharose, glucose en fructose. De dextrinen die niet (geheel) worden afgebroken zijn niet vergistbaar. Zij geven het bier een vollere smaak en dragen bij aan de body van het bier.

Niet alle dextrinen kunnen in de maische worden aangetoond met de jodiumproef. Lineaire dextrinen kunnen het jodium molecuul niet omsluiten en kunnen daarom niet aangetoond worden. In de spiraal van cyclodextrines voelen apolaire verbindingen, zoals jodium, zich prima thuis en kleuren wel donker. Amylo-dextrine (met 6-7 glucose-eenheden) kan daarom wel worden aangetoond.

Andere benamingen

  • molecuulformule: (C6H10O5)n
  • α-glucanen
  • amylopectine (biochemie)

Eigenschappen

  • molmassa: variabel, afhankelijk van molecuulformule
  • uiterlijk: wit of geel poeder

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.