Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Sacharose

Aangepast op: 12-10-2013 21:37 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Sacharose is een zoetstof en wordt ook wel sucrose, kristalsuiker of gewone suiker (riet- of bietsuiker) genoemd.
Het is een disacharide; opgebouwd uit twee suikermoleculen; glucose en fructose.

Zetmeel wordt door het enzymatische proces, tijdens het maischen, omgezet in suikers te weten: dextrine, glucose, fructose, maltose of sacharose. Al deze suikers zijn vergistbaar, behalve dextrine. Sacharose zal, afhankelijk van de maischmethode, een klein deel (ca 8%) uitmaken van alle suikers in de wort.

Formule

C12H22O11

Sacharose molecuul

Eigenschappen

  • bestaat uit witte kristallen in vaste toestand
  • goed oplosbaar in water;
    - 2000 gram/liter bij kamertemperatuur
    - 5000 gram/liter bij het 100 °C
  • dichtheid 1,587 g/cm³
  • energie per 100 gram: 400 kcal / 1700 KJ
  • molmassa 342,30 g/mol
  • smeltpunt 186 °C

Andere benamingen


Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.