Sorbitol, ook wel sorbiet genoemd, is een witte
zoetstof. Het wordt met name gebruikt als suikervervangend zoetmiddel voor diabetici en wordt ook wel verwerkt in producten als kauwgum en andere gebitsvriendelijke snoepjes.
Sorbitol is een
suikeralcohol en komt van nature voor in allerlei soorten fruit, zoals appels, druiven,
kersen en pruimen.
Het voordeel voor het gebruik van sorbitol is dat het
onvergistbaar is en dus niet door
biergist wordt omgezet. Hierdoor is het geschikt om het
bier kunstmatig te zoeten, als niet genoeg
restsuikers in het
bier aanwezig zijn. De
zoetkracht is ongeveer de helft van die van gewone
kristalsuiker. Men voegt sorbitol meestal toe na de
gisting.
Sorbitol wordt deels opgenomen in de dunne darm en in het lichaam verwerkt als
fructose. Het niet opgenomen deel komt in de dikke darm en wordt daar door de darmflora
gefermenteerd. Hierbij komen onder andere gassen vrij. Deze zorgen voor krampen, winderigheid en diarree. Bij intolerante personen werkt het laxerend. Bij normale gebruik en toepassingen zijn er geen bijwerkingen te verwachten, deze treden pas op bij inname van 25-30 gram in één keer. Bij intolerante personen kunnen effecten echter al bij 5 gram voorkomen.
Chemisch gezien is het een zeswaardige
alcohol (ook wel
suikeralcohol genoemd) met de formule; CH
2OH(CHOH)
4CH
2OH.
Eigenschappen
Toevoeging
Als
zoetstof toevoeging wordt sorbitol aangegeven als
E420.
Andere benamingingen
Vertalingen
Links naar
Referenties