Lactose is een disacharide (suikermolecuul dat uit 2 andere suikermoleculen bestaat) van galactose en
glucose en wordt ook wel melksuiker genoemd. Het is een bestanddeel van de melk van zoogdieren, zoals bijvoorbeeld koeienmelk. Het voordeel voor het gebruik van lactose is dat het niet door
biergist wordt omgezet. Hierdoor is het uitermate geschikt om het
bier kunstmatig te zoeten, als niet genoeg
restsuikers in het
bier aanwezig zijn. De
zoetkracht is ongeveer 1/3 van die van gewone
kristalsuiker. Men voegt lactose meestal toe na de
gisting.
Pas echter op met het gebruik van lactose. Men name lactose van mindere kwaliteit, kan een
bijsmaakje aan het
bier geven. Er zijn echter ook
gisten, die lactose wel kunnen omzetten. Pas dus op voor besmetting, anders heb je er alsnog niks aan.
Zie voor andere
zoetstoffen ook;
Sorbitol.
Andere, wel vergistbare suikers, zijn o.a.:
glucose,
fructose,
maltose.
Vertalingen
- Duits: Laktose, der Milchzucker
- Spaans: Lactosa (la)
Links naar
Referenties