Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Kookpunt

Aangepast op: 10-11-2013 07:10 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Het kookpunt van een vloeistof is de temperatuur, waarbij een vloeistof overgaat van de vloeibare fase naar de gasvormige fase.

Voorbeelden;

  • Water heeft een kookpunt van 100 ºC en gaat bij deze temperatuur over in zogenaamde waterdamp.
    Water gaat vrij snel van een lagere temperatuur (bijv 20 ºC) naar het kookpunt. Echter blijft het 'water' daarna bij 100 ºC 'hangen'. Dit komt omdat de overgang naar de gasfase veel energie vraagt. Het water verdampt daardoor niet 'in 1 kort ogenblikje', maar geleidelijk.
  • Water waarin suikers of zouten zijn opgelost, zoals wort, hebben een iets hoger kookpunt dan zuiver water. De suikermoleculen trekken ook aan de watermoleculen waardoor het meer energie kost om water in de gasfase te krijgen. Men moet hierbij eerder denken aan tienden van een graad, dan aan hele graden.
  • Bier heeft eerder een kooktraject dan een vast kookpunt; het begint al te koken bij een temperatuur lager 100ºC en naarmate de tijd verstrijkt wordt het kookpunt steeds iets hoger, tot zelfs iets boven de 100 ºC. Alcohol heeft namelijk een lager kookpunt dan water en daardoor zal er eerst meer alcohol verdampen dan water en later meer water dan alcohol.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.