Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Alcohol

Aangepast op: 21-01-2012 11:16 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier

Alcohol en bier

Een product, dat in de bierbrouwerij ontstaat uit de vergisting van suiker. Het heeft een conserverend werking in het bier.
We spreken vaak over alcohol, terwijl we eigenlijk één bepaalde soort alcohol bedoelen; ethanol. Alcohol is een verzamelnaam voor organische koolwaterstof verbindingen, waaraan één of meerdere hydroxylgroepen zijn verbonden. Voor ons biertje is er eigenlijk maar één alcohol van belang; ethanol, ook wel ethylalcohol genoemd.

Gist produceert echter niet alleen ethanol, maar ook andere alcoholen. Methylalcohol (= methanol) is een giftige soort, die in een kleine hoeveelheid meestal aanwezig is. Daarnaast zijn er nog andere soorten, die in minieme hoeveelheden aanwezig zijn.

Ethanol is, in zuivere vorm, kleurloos, smaakloos en reukloos. Het prikkelt/verdooft de zintuigen wel, maar het heeft geen smaak of reuk. Het is wel een smaakversterker. Vele stofjes lossen goed op in alcohol en juist niet in water. Omdat alcohol een lager kooktemperatuur heeft is het vluchtiger dan water. De stofjes, die met de alcohol mee verdampen zijn zo beter te ruiken.

Effecten

Het effect van alcohol, bij lage doseringen, is dat remmingen verdwijnen. Men gaat bijvoorbeeld gemakkelijker praten. Bij hogere dosering vermindert het concentratievermogen en de motoriek. Bij nog hogere doseringen is er kans op bewusteloosheid en ademdepressie. Bij nog hogere concentraties kan na bewusteloosheid zelfs de dood intreden.
Bij veel en langdurig gebruik (meer dan 6 glazen per dag) kan levercirrose optreden. Een ander nadelig effect van alcohol is dat het verslavend is. Plotselinge onthouding kan leiden tot delirium tremens.

Taalkundig

  • woordvorm: mannelijk zelfstandig naamwoord
  • lettergrepen: al - co - hol
  • enkelvoud: de alcohol
  • meervoud: de alcoholen
  • verkleinwoord: alcoholtje (ev), alcoholtjes (mv)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.