Ethanol, ook wel
ethylalcohol genoemd, is een scheikundige benaming voor de
alcohol, die in
bier aanwezig is.
Naast ethanol kunnen ook kleinere hoeveelheden
methanol en hogere alcoholen in
bier aanwezig zijn.
Ethanol is, in zuivere vorm, kleurloos, smaakloos en reukloos. Het prikkelt/verdooft de zintuigen wel, maar het heeft geen
smaak of reuk. Het is echter wel een smaakversterker. Vele stofjes lossen goed op in
alcohol en juist niet in water. Omdat
alcohol een kooktemperatuur heeft van 78
ºC, is het vluchtiger dan
water. De stofjes, die met de
alcohol mee verdampen zijn zo beter te ruiken.
Ethanol is een koolwaterstofmolecuul met
- twee koolstofmoleculen (C) en
- één hydroxylgroep (OH)
Scheikundige formule is: C
2H
5OH (of CH
3CH
2OH).
Andere eigenschappen van ethanol zijn;
- Kookpunt: 78,31ºC
- Smeltpunt: -117ºC
- Zelfontbrandingstemperatuur: 363ºC
- Brandbaar vanaf 12ºC
- Explosiegrens ligt tussen de 3.4 en 19 vol% in lucht.
- Relatieve dichtheid (water = 1.00): 0.80
Vandaar dat 4 gewichtsprocenten overeenkomen met 5 volumeprocenten ethanol. - Molecuulmassa: 46.1 u (ter vergelijking; water: 18,015 u)
Links naar
Referenties