Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Methanol

Aangepast op: 30-10-2013 22:19 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Methanol is, qua structuur, de eenvoudigste alcohol die er is.

Door zijn lage kooktemperatuur van 65ºC is het relatief vluchtig en is een goede drager van geurstoffen. Deze kleurloze vloeistof is reeds in kleine hoeveelheden giftig. Het kan o.a. nachtblindheid of delirium veroorzaken. In de bierproductie is methanol echter een bijproduct en in deze lage concentraties (0,5 tot 3 mg/l) niet gevaarlijk voor ons lichaam. In wijn bevindt zich, over het algemeen, meer methanol, omdat deze meer houtvezelige stoffen bevat. Deze houtvezels bestaan uit zeer vertakte zetmeelmoleculen, die door de enzymen niet in 100% glucose moleculen omgezet kunnen worden.

De scheikundige formule is; CH3OH.

Eigenschappen

Methanol is kleurloos en lost goed op in water.
Andere fysische eigenschappen:
  • Dichtheid: 0,790 g/cm³
  • Kookpunt: 65 °C
  • Smeltpunt: -98 °C
  • Vlampunt: 11 °C
  • Molmassa: 32,04 g/mol

Andere benamingen

Andere benamingen voor methanol zijn:

Vertalingen

Enkele vertalingen voor methanol;
  • Duits: Methanol
  • Engels: methanol
  • Frans: méthanol
  • Italiaans: metanolo
  • Spaans: methanol

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.