Xanthohumol is een zogenaamde prenyl-flavonoïde (bioflavonoïde), die van nature in kleine hoeveelheden aanwezig is in de
lupuline van
hop.
Hop heeft een hoog gehalte aan bioflavonoïden, waarvan xanthohumol de belangrijkste is.
Het was tot voor kort een minder bekende stof. Maar sinds kort weet men dat het tumorcellen in een vroeg stadium remt. Het schijnt ook effecten te hebben op het vetmetabolisme en de oestrogeen vorming; toen vrouwen
hopbellen met de hand oogstten, hielden zij op te menstrueren.
Xanthohumol heeft goede antioxydatieve eigenschappen en cytotoxische effecten in menselijke kankercellen. Het helpt o.a. bij het afvangen van hydroxyl en peroxylradicalen.
De concentractie in
bier is echter te laag om voldoende bescherming te bieden tegen kanker. Het gehalte aan xanthohumol in
bier varieert van 0,01 tot zo'n 0,20 mg/l. (Max gemeten tot nu toe; 3,4 mg/l)
Xanthohumol uit
bitterhop komt voor 98% in
bier voor in de vorm van isoxanthohumol.
Eigenschappen en andere informatie
- Molecuulgewicht: 354.40
- Oplosbaar in:
- Molecuulformule: C21H22O5
Links naar
Referenties