Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Xanthohumol

Aangepast op: 12-10-2013 12:15 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Hop, Nederlandse termen
Xanthohumol is een zogenaamde prenyl-flavonoïde (bioflavonoïde), die van nature in kleine hoeveelheden aanwezig is in de lupuline van hop.
Hop heeft een hoog gehalte aan bioflavonoïden, waarvan xanthohumol de belangrijkste is.

Het was tot voor kort een minder bekende stof. Maar sinds kort weet men dat het tumorcellen in een vroeg stadium remt. Het schijnt ook effecten te hebben op het vetmetabolisme en de oestrogeen vorming; toen vrouwen hopbellen met de hand oogstten, hielden zij op te menstrueren.

Xanthohumol heeft goede antioxydatieve eigenschappen en cytotoxische effecten in menselijke kankercellen. Het helpt o.a. bij het afvangen van hydroxyl en peroxylradicalen. De concentractie in bier is echter te laag om voldoende bescherming te bieden tegen kanker. Het gehalte aan xanthohumol in bier varieert van 0,01 tot zo'n 0,20 mg/l. (Max gemeten tot nu toe; 3,4 mg/l)
Xanthohumol uit bitterhop komt voor 98% in bier voor in de vorm van isoxanthohumol.

Eigenschappen en andere informatie

  • Molecuulgewicht: 354.40
  • Oplosbaar in:
  • Molecuulformule: C21H22O5

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.