Voor de bierbereiding gebruiken we alleen de bloem van de vrouwelijke
hopplant; ook wel
hopbellen genoemd.
Hop bevat harsen en etherische oliën, die het
bier een
bittere smaak en een karakteristiek
aroma geven. De
bitterstoffen zorgen ervoor dat het
bier langer houdbaar blijft. In het verleden was dit een reden om hop toe te voegen, omdat de voorzieningen niet zo goed waren als tegenwoordig.
De
bitterheid van hop wordt uitgedrukt in procenten
alfazuur. Heeft de hop een hoog gehalte aan
alfazuren, dan hoeft minder hop toegevoegd te worden dan van een soort, die minder
bitter is. Hop met een hoog gehalte aan
bitterstoffen en weinig
smaak- en
aromastoffen wordt aangeduid als '
bitterhop'. Hopsoorten die zeer geschikt zijn om het
bier smaak en
aroma te geven en minder
bitterstoffen bevatten, worden aangeduid als '
aromahop'.
Hop is te verkrijgen als gedroogde
hopbellen of
hoppellets. Deze worden tijdens het kookproces toegevoegd. Daarnaast zijn ook
hopolie en
hopextract verkrijgbaar. Deze worden na het koken en/of net voor het
vullen van de
flessen toegevoegd.
Enkele eigenschappen van hop zijn:
Er is een soort indeling van het gebruik voor bepaalde
biersoorten. Voor
pils en
lagers worden met name Europese hopsoorten gebruikt, zoals
Saaz,
Hallertau,
Spalt spalter,
Spalt select en
Strisselspalt. Voor Engelse
ales worden hopsoorten gebruikt als
Fuggles,
Goldings en
Bullion. In Noord Amerika worden hopsoorten gebruikt als bijvoorbeeld
Cascade,
Challenger,
Columbus,
Cluster,
Galena,
Spalt select en
Willamette.
Enkele andere hopsoorten:
Admiral,
Ahil,
Ahtanum,
Aurora,
Bramling,
Bramling Cross,
Brewers Gold,
Centennial,
Chinook,
Coigneau,
Groene Bel,
Mt. Hood,
Northern Brewer,
Nugget,
Perle,
Progress, Record,
Santiam,
Saxon,
Serebrianker, Star,
Styrian,
Target,
Tettnanger,
Ultra,
Witte rank,
WGV (Whitbread Golding Variety),
Yeoman.
Samenstelling hop
water; 6-12%
as; 7-11%
harsen; 12-22%
looistoffen; 4-12%
vluchtige oliën; 0.5-2%
eiwitten; 13-24%
aminozuren; 0.1-0.2%
suikers (m.n.
fructose en
glucose); 2-4%
cellulose; 10-17%
pectinestoffen; 5-15%
Andere benamingen
Andere benamingen voor hop, meestal volksnamen en/of regio gebonden;
Vertalingen
- Duits: Hopfen
- Engels: hops
- Frans: houblon
- Italiaans: luppolo
- Spaans: lúpulo
Links naar
Referenties