Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Betazuren

Aangepast op: 02-10-2009 00:46 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Hop
Bètazuren (ook wel lupulonen genoemd) komen voor in de bittere hars van hop.
Bètazuren hebben in principe een betere geur en smaak dan alfazuren, maar lossen bijna niet op in water (bij de pH-waarden van de wort), waardoor ze maar weinig in het uiteindelijke bier terecht komen. Circa 11% van de hopbitterheid van bier is te danken aan de bètazuren.

Bij oude hop is de rol van bètazuren wel een belangrijk, omdat geoxideerde bètazuren wel goed oplosbaar zijn en wel aan de bitterheid van het bier bijdragen. De onfrisse smaak van oude hop wordt meestal niet gewaardeerd. Bij het brouwen van lambiek wordt wel oude hop gebruikt.

Een (andere) belangrijke eigenschap van bètazuren is de bacterieremmende werking.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.