Alfazuren (α-zuren) zijn
bitterstoffen, die in de hars van de
hopbel voorkomt.
Hop moet gekookt worden, omdat de alfazuren slecht oplosbaar zijn, waardoor ze hun
bitterheid slecht afgeven aan het
bier. Door verhitting en de aanwezigheid van water (koken) worden de alfazuren omgezet in goed oplosbare iso-alfazuren (zogenaamde isomeratie proces).
De belangrijkste alfazuren zijn;
humulon,
cohumulon,
adhumulon. Daarnaast zijn er ook nog
prehumulon en
posthumulon. Elk alfazuur heeft zijn eigen overeenkomstige iso-alfazuur.
De alfazuren geven het
bier niet alleen een
bittere smaak, maar maken het
bier op langer houdbaar (antiseptisch). Daarnaast hebben de meeste alfazuren een positief effect op de
schuimhoudbaarheid.
Elke
hopsoort heeft zo zijn eigen samenstelling aan alfazuren. Op de verpakking van
hop wordt dan ook altijd het alfazuurgehalte weergegeven. Dit wordt door de
bierbrouwer gebruikt om te berekenen hoeveel
hop er toegevoegd moet worden om het
bier een bepaalde
bitterheid te geven.
Andere benamingen
- α-zuren
- alfa-zuren
- alfa-hopbitterzuren (alfahopbitterzuren)
- alfa-bitterzuren (alfabitterzuren)
Vertalingen
Vertalingen voor alfazuur;
- Deens: alphasyre
- Duits: Alpha-Säure, Alphasäure (die ~)
- Engels: alpha acid (AA)
- Frans: acide alpha
- Italiaans: acido alfa
- Pools: Kwas alfa
- Portugees: ácido alfa
- Zweeds: alfasyra
Links naar
Referenties