Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Goldings

Aangepast op: 12-09-2009 01:28 door Hoppertje - Gecategoriseerd als: Bier, Hop
Een hopsoort, die een paar honderd jaar geleden (rond 1670) ontwikkeld is door de Engelsman Goldings. In de loop der jaren zijn hieruit verschillende rassen gekweekt, zoals daar zijn; Eramling, Cobbs, Amos' Early Bird, Eastwell Golding, Canterbury Golding en Mathons. Deze rassen zijn meestal vernoemd naar de kweker of de streek(gemeente) waar ze groeien. Ook in Noord-Amerika wordt is deze hop populair geworden en worden er momenteel enkele rassen verbouwd, zoals East Kent Golding en Bramling.

Deze hopplant heeft kleine lichtgroene bellen. Het percentage alfazuren is vrij laag, 4,5 tot 6,5 % alfazuren. Maar toch een geliefde hopsoort, omdat het een fijn aroma en een lekkere smaak geeft aan het bier. Deze hopsoort wordt met name in lagers toegepast en is ook bij de thuisbrouwers geliefd. Het is te gebruiken voor ketelhoppen en drooghoppen.

Goldings wordt gebruikt in o.a. Barley Wine, Engelse en Belgische Ales in het bijzonder Bitters en Pale Ale (APA).

Samenstelling

Gemiddelde samenstelling van de Amerikaanse Goldings:


Alternatieven

Als alternatief kunnen diverse hopsoort(en) gebruikt worden, die afgeleid zijn van Goldings, zoals East Kent Golding, maar ook wel Progress en Fuggles.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.