Myrceen is een terpeen (monoterpeen) en is een belangrijke component in de etherische olie van
hop. Het is een hoogst vluchtige koolwaterstof en zorgt, samen met de andere terpenen, voor het typische
hoparoma aan het
bier.
Myrceen is niet stabiel en vervalt in allerlei afbraak- en oxidatieproducten. Daarom is het vermijden van contact met lucht, tijdens het
afvullen bijvoorbeeld, heel belangrijk. De uiteindelijke smaak van het
bier wordt hiermee sterk beïnvloed. Ook na het
bottelen vervallen de terpenen langzaam, dit draagt mede bij aan de 'veroudering' van het
bier.
Eigenschappen
- Dichtheid 0,801 g/cm³
- Kookpunt 167°C
- Molmassa 136,2 g/mol
- Molecuulformule: C10H16
Benamingen
- β-myrceen
- 7-methyl-3-methyleen-1,6-octadiëen
Voorbeelden
Enkele voorbeelden van het myrceengehaltes (als indicatie) in de
hopolie van enkele
hopsoorten:
- Boadicea: 32%
-
Brewers Gold: 37-40%
-
Goldings: 20-26%
-
Hallertau Mittelfrüh: 20%-28%
-
Saaz: 25-40%
-
Styrian Goldings: 19%
-
WGV: 39-44%
Vertalingen
Links naar
Referenties