Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Myrceen

Aangepast op: 30-10-2013 19:13 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Myrceen is een terpeen (monoterpeen) en is een belangrijke component in de etherische olie van hop. Het is een hoogst vluchtige koolwaterstof en zorgt, samen met de andere terpenen, voor het typische hoparoma aan het bier.
Myrceen is niet stabiel en vervalt in allerlei afbraak- en oxidatieproducten. Daarom is het vermijden van contact met lucht, tijdens het afvullen bijvoorbeeld, heel belangrijk. De uiteindelijke smaak van het bier wordt hiermee sterk beïnvloed. Ook na het bottelen vervallen de terpenen langzaam, dit draagt mede bij aan de 'veroudering' van het bier.

Eigenschappen

  • Dichtheid 0,801 g/cm³
  • Kookpunt 167°C
  • Molmassa 136,2 g/mol
  • Molecuulformule: C10H16

Benamingen

  • β-myrceen
  • 7-methyl-3-methyleen-1,6-octadiëen

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van het myrceengehaltes (als indicatie) in de hopolie van enkele hopsoorten:
- Boadicea: 32%
- Brewers Gold: 37-40%
- Goldings: 20-26%
- Hallertau Mittelfrüh: 20%-28%
- Saaz: 25-40%
- Styrian Goldings: 19%
- WGV: 39-44%

Vertalingen

  • Engels: Myrcene

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.